L’Ajuntament de Gironella ha transformat l’entrada sud del nucli urbà amb la construcció d’una illeta giratòria i un parc i mirador sobre el riu Llobregat a l’alçada de l’antic escorxador. Es tracta d’una de les obres executades conjuntament amb el Consell Comarcal del Berguedà, que ha gestionat la petició d’ajudes dels fons Feder, de l’Agència Catalana de l’Aigua i de la licitació del projecte de l’obra.
L’estrena oficial es farà el dimarts 29 de març a les 16:30 h amb la presència de la consellera de la Presidència del govern de Catalunya, Laura Vilagrà, i el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, entre altres representants institucionals.
Les obres han consistit en la construcció d’una illeta giratòria a l’antiga carretera C-1411a a l’entrada sud del nucli urbà, l’ampliació de la vorera oest i la formació d’una zona d’estada amb elements de salut i fitness, i parterres enjardinats, que configuren el parc i mirador sobre el riu Llobregat.
Per poder dur a terme aquesta actuació s’ha hagut de construir un mur cec paral·lel a la traça de l’antiga carretera C-1411a i al riu Llobregat. S’han ocupat els terrenys on antany hi havia les instal·lacions de l’antic escorxador per tal de preveure les avingudes d’aigua del riu Llobregat al seu pas pel municipi. Posteriorment, s’ha cobert de terres per conformar la plataforma de la illeta i del sistema d’espais verds on s’ubiquen els jocs infantils, els parterres enjardinats i plataformes pavimentades amb mobiliari urbà.
El pressupost d’execució per contracte del total de l’obra és d’1.368.874,56 euros. La seva execució s’ha fet en dues fases. La primera, ha estat la construcció del mur cec per prevenir les avingudes d’aigües del riu Llobregat i evitar inundacions dels habitatges ha costat 664.687,47 euros. Concretament, s’ha construït un mur de formigó armat, d’uns 116 m de longitud i una alçada d’uns 4,66 m que protegeix l’entorn urbà. Aquesta actuació s’acabarà de completar amb un tractament vegetal i paisatgístic tou, seguint recomanacions de l’Oficina Territorial d’Avaluació Ambiental de la Generalitat, entre la nova estructura i el mur existent, creant així un impacte paisatgístic mínim a tot l’entorn.
Pel que fa a la segona fase, consistent en la construcció del parc i mirador, ha costat 704.187,09 euros.
L’alcalde de Gironella, David Font, considera que amb aquesta actuació “s’ha transformat completament l’entrada sud del municipi, guanyant més de 2.500 metres quadrats d’espai públic per a vianants”. “Creiem que la gent aprofitarà molt aquest espai, per fer exercici, gaudir-ne amb la família i per connectar amb el riu Llobregat”, fent referència al mirador que se situa gairebé per sobre del riu.
El president del Consell Comarcal, Josep Lara ha destacat que “la suma d’esforços de dues administracions com el Consell Comarcal i l’Ajuntament de Gironella, han permès tirar endavant una obra com aquesta. Tothom hi ha posat el seu granet de sorra. Ens n’hem de sentir orgullosos”. Lara ha posat de manifest que “una de les raons de ser del Consell Comarcal és donar suport als ajuntaments berguedans” i s’ha mostrat satisfet que aquesta col·laboració doni els seus fruits. El president comarcal ha agraït la implicació de totes les persones que han fet possible que aquest projecte s’hagi materialitzat.
Una mirada turística i cultural.
El parc i mirador sud de Gironella incorpora també una mirada turística, ja que s’emmarca dins de les actuacions de la promoció turística i cultural del municipi com la Ruta de les Fonts, la Ruta de l’Aigua i la Ruta del Modernisme; així mateix, enllaça amb l’antiga via del carrilet.
Altres actuacions complementàries són la nova zona de camperització per autocaravanes o la rehabilitació de l’Església vella reconvertida en Espai Santa Eulàlia, un edifici polivalent per fer-hi tota mena d’actes. Aquests projectes s’executen conjuntament entre l’Ajuntament de Gironella i el Consell Comarcal del Berguedà.
El finançament de l’obra
Aquestes obres estan cofinançades pel Programa Operatiu FEDER 2014-2020 per un import de 382.627,97 euros que s’inclouen en el Projecte d’Impuls dels recursos patrimonials al voltant de la via blava del Berguedà, per l’Agència Catalana de l’Aigua, pel Pla Únic d’Obres i Serveis (PUOSC) 2020-2024 de la Generalitat de Catalunya, per la Diputació de Barcelona i pel propi Ajuntament de Gironella.