Amb l’objectiu d’augmentar el coneixement sobre el consum de drogues dels joves de la comarca, el Consell Comarcal del Berguedà ha engegat un procés de participació per debatre aquest tema amb els joves, les seves famílies i els professionals que treballen per prevenir i atendre situacions derivades del consum.
S’han portat a terme els següents grups de discussió:
- 14 grups d’ESO de tots els instituts de la comarca.
- 2 grups de Batxillerat de l’INS Guillem de Berguedà i l’INS Pere Fontdevila.
- 1 grups de Cicle formatiu a de l’Escola Xarxa.
- 1 grup de Formació Professional Inicial i d’Unitat d’Escolarització Compartida (Agència de Desenvolupament del Berguedà).
- 1 grup de lleure de Colònies Borredà.
En total s’ha parlat amb més de 400 joves d’entre 14 a 20 anys per conèixer quina és la situació general del consum de drogues (legals i il·legals) a la comarca , quina és la seva percepció del risc en relació el consum de drogues i quins són els principals hàbits d’oci nocturn, entre d’altres temes.
També s’ha vist necessari plantejar aquest mateixos interrogants a les famílies i això s’ha fet a través d’un grup de discussió amb 4 AMPA del centres de secundària INS l’Alt Berguedà, SI Serra de Noet, Col·legi La Salle i INS de Puig-reig.
Per altra banda, s’han recollit les opinions i dades dels professionals i entitats que formen part de la Comissió de Prevenció de Drogodependències del Berguedà en Xarxa. Tota aquesta informació servirà per actualitzar el Pla marc de Prevenció de Drogodependències del Berguedà i fixar uns objectius comuns en relació aquesta problemàtica.
Aquest treball s’està portant de forma transversal amb els departaments de Joventut, Serveis Socials, Igualtat, Educació i Inclusió Social del Consell Comarcal del Berguedà, i la documentació resultant quedarà disponible a l’Observatori Social del Berguedà.