El Consell Comarcal del Berguedà, Benestar Social i Família i la Creu Roja formaran al seu domicili a persones cuidadores de zones rurals de Catalunya.
A la comarca del Berguedà el projecte es va iniciar el 17 de juny i finalitzarà a mitjans de juliol. En total és donarà formació individualitzada al domicili a un total de 15 persones de diferents municipis de la nostra comarca.
El projecte arribarà a 90 persones de l’Alta Ribagorça, les Garrigues, el Pallars Sobirà, la Segarra, el Solsonès, el Berguedà, el Ripollès i el Garraf.
El Departament de Benestar Social i Família i la Creu Roja a Catalunya han posat en marxa el Projecte pilot de seguiment i capacitació individualitzada de persones cuidadores de persones en situació de dependència en zones rurals. Aquest projecte és un servei de formació, suport pràctic i seguiment al domicili de les persones cuidadores no professionals que viuen en zones rurals, que rebran una formació personalitzada en la qual es fomentarà molt la vessant pràctica.
Les sessions de formació s’han posat en marxa aquest mes de juny, amb l’objectiu d’arribar a 90 cuidadors i cuidadores de les comarques de l’Alta Ribagorça, les Garrigues, el Pallars Sobirà, la Segarra, el Solsonès, el Berguedà, el Ripollès i el Garraf. Per a fer-ho, el Departament de Benestar Social i Família i la Creu Roja comptaran amb la col·laboració dels consells comarcals corresponents.
Objectius del programa
L’objectiu general és oferir una formació especialitzada i individualitzada a aquelles persones cuidadores que tenen dificultats per accedir a formacions en grup a prop del seu lloc de residència.
La formació consta de 5 sessions de dues hores cadascuna, durant les quals s’espera assolir els següents objectius específics:
- Formar i oferir eines pràctiques a persones cuidadores no professionals per a facilitar i millorar la seva tasca.
- Promoure que les persones en situació de dependència puguin viure en el seu entorn amb la màxima qualitat possible.
- Informar sobre els recursos comunitaris existents en relació a l’atenció a la dependència, donant suport i seguiment per a la sol·licitud i gestió d’ajudes.
- Donar coneixements de primers auxilis, mobilitzacions i transferències, cures bàsiques, higiene i alimentació, així com tècniques d’estimulació cognitiva.
El perfil dels i de les professionals que faran la formació són, preferentment, d’infermers, terapeutes ocupacionals, auxiliars de geriatria, fisioterapeutes, tots ells amb experiència amb persones en situació de dependència.
Per a facilitar el seguiment de la matèria, s’ha editat una guia pràctica per a totes les persones que rebran la formació, així com un manual per a les persones formadores.
La figura del cuidador no professional
S’anomena cuidador o cuidadora informal o no professional, o curador o curadora aquell familiar o aquella persona del seu entorn que atén de forma continuada una persona en situació de dependència, amb la que habitualment hi conviu, i a la qual està vinculada afectivament. La responsabilitat de tenir cura d’una persona dependent pot ocasionar esgotament físic i emocional més o menys continuat. Per proporcionar a la persona amb dependència una atenció òptima és necessari que la persona cuidadora no professional mantingui el seu equilibri personal i rebi suport per desenvolupar la seva tasca en les millors condicions possibles.
Des del Departament de Benestar Social i Família i la Creu Roja es promouen diverses actuacions adreçades al suport físic i emocional i de caràcter formatiu per atendre les necessitats de les persones cuidadores no professionals.
A 31 de març, a Catalunya hi havia un total de 111.154 persones que rebien la prestació de cuidador no professional prevista a la Llei de promoció de l’autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència.
Experiència en la formació de persones cuidadores
Aquest no és el primer programa de col·laboració entre el Departament de Benestar Social i Família i la Creu Roja a Catalunya sobre formació a persones cuidadores. La institució humanitària, conjuntament amb la Fundació Pere Tarrés, des de 2009 ha dut a terme un projecte de formació integral en aquesta matèria. L’any 2012 varen impartir un 64 cursos de 25 hores cadascun, que van superar 1.195 persones.