El passat divendres 24 de maig, es va celebrar al Pavelló de Suècia la primera jornada de bones pràctiques en prevenció de drogodependències, organitzada pel Consell Comarcal del Berguedà sota el paraigües del Berguedà en Xarxa. El “Berguedà en xarxa: benestar, infància i famílies“ és un projecte de participació i coordinació entre els diferents serveis d’atenció a les persones amb l’objectiu de millorar el benestar social de les persones, infants i famílies.
La jornada va començar amb la reunió del Consell Rector, que com a màxim òrgan de decisió del Berguedà en Xarxa, va aprovar el treball fet fins ara i el pla d’acció que emmarcarà les properes accions de les diferents taules de treball. A la reunió hi van assistir representats de Diputació de Barcelona, de la Secretaria de Família, de la Direcció general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, del Servei Català de la Salut, de l’Institut Català de la Salut, del Departament d’Educació, la Direcció General de Policia i el Consell Comarcal del Berguedà. Els diferents representats van elogiar la feina feta en treball cooperatiu a la comarca i van animar a continuar per aquest camí.
A continuació es va fer la presentació del nou Protocol de detecció i intervenció del consum de drogues en menors d’edat dels centres de secundària de la comarca del Berguedà a càrrec de la tècnica del Consell Comarcal, Neus Padrós. Aquest protocol sorgeix de la comissió del Pla Comarcal de Prevenció de Drogodependències i és gràcies al treball en xarxa entre els diferents agents socials que s’ha definit el circuit des que es detecta una situació de consum fins que s’intervé en el/la menor als set centres educatius de secundària de la comarca.
A banda de la presentació del protocol, també es va presentar el Servei d’Informació i suport sobre drogodependències, el va presentar l’educador que porta a terme el servei, Carles Fontana. El servei que es va posar en funcionament a principis d’any ja ha atès a 13 persones i majoritàriament famílies. Aquest servei va sorgir de la necessitat detectada en donar un assessorament específic tan als joves com a les seves famílies o persones del seu entorn en matèria de drogues.
La jornada va finalitzar amb l’exposició de tres experiències en prevenció de drogodependències i protocols de detecció als centres de secundària. Els tècnics de l’Alt Penedès, l’Anoia i de municipis dels municipis del Vallès Oriental van coincidir en que la prevenció és la clau per a que els petits problemes no esdevinguin “grans pilotes”. També van ressaltar la importància de la cooperació dels professors per detectar els consums de risc. Els tres tècnics van concloure animant a tots els professionals vinculats al protocol ha tirar-lo endavant ja que per als seus territoris havia estat positiu.