Millorar l’oferta del servei de transport públic al Berguedà, en especial en la seva connexió amb Barcelona o Vic, és una de les principals conclusions a les quals s’ha arribat en la presentació de l’“Estudi de la mobilitat col·lectiva al Berguedà”.
La sala de plens del Consell Comarcal del Berguedà ha acollit aquest dimecres a la tarda la presentació del citat estudi, que pretén establir les bases per recuperar i transformar el transport públic a la comarca. El pla s’ha presentat davant una trentena de persones de diversos col·lectius implicats en el transport, que també hi han pogut dir la seva i aportar informació als resultats de la diagnosi.
CONSULTA AQUÍ L’ESTUDI DE LA MOBILITAT COL·LECTIVA AL BERGUEDÀ
L’estudi, realitzar per la consultora de mobilitat Intra, consisteix en una anàlisi de l’estat del transport públic al Berguedà amb l’objectiu de què aquest esdevingui un element valuós que incrementi l’atractiu i el benestar de la comarca.
El conseller de Mobilitat, Josep Campos, ha estat l’encarregat de donar la benvinguda a l’acte i ha ressaltat la importància de la participació del públic en la decisió de les propostes que s’intentaran transformar en realitat de manera progressiva.
Les diferents propostes de millora que s’han presentat són millorar la connexió amb Barcelona a través d’un bus exprés que aconsegueixi augmentar la competitivitat del transport públic envers el vehicle privat i reduir els temps d’espera entre expedicions. Aquest punt passa també per reordenar les connexions amb les colònies industrials i augmentar la velocitat comercial de les línies directes entre Barcelona i el Berguedà.
Oferir a la població de les colònies un transport porta a porta basat en el Transport a la Demanda o el cotxe compartit permetria simplificar la ruta cap a Barcelona i disminuir el temps de connexió.
El mateix que amb Barcelona passa amb la connexió de la comarca amb la capital d’Osona, Vic, que necessita un reforç de la connexió per promoure els desplaçaments sostenibles. Suplir la demanda de mobilitat amb Vic i millorar l’oferta de mobilitat als caps de setmana és un dels objectius que marca l’estudi.
Altres propostes de millores que s’apunten en l’estudi són la millora dels protocols de reforços en hora punta per reduir els temps de resposta davant dels pics de demanda a través d’una reglamentació que eviti davallades en la qualitat del servei.
La millora de les infraestructures facilitaria la transformació del transport públic al Berguedà i per aquest motiu un nou emplaçament de l’estació d’autobusos de Berga descongestionaria el Passeig de la Pau, facilitaria l’arribada i la sortida d’autobusos a la capital berguedana i incrementaria la seguretat viària de l’entorn de l’actual estació.
En la presentació també s’ha valorat la necessitat d’agilitzar la implementació de la T-Mobilitat al Berguedà. El Consell Comarcal treballa per fer-ho al més aviat possible i té previst que la seva arribada es converteixi en una realitat durant els pròxims mesos.
Finalment, i entre altres punts de millora que també s’han exposat, l’estudi apunta que l’increment de la visibilitat de l’oferta del transport públic és un element primordial per facilitar als usuaris la planificació dels seus viatges. Noves marquesines amb informació dinàmica, la creació d’un lloc web oficial o l’obertura de canals de comunicació amb la ciutadania via web o app són diferents punts a tenir en compte per facilitar l’experiència als viatgers.
La presentació d’aquesta tarda al Consell Comarcal del Berguedà s’emmarca en les taules de treball del Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació “Una nova mirada al Llobregat, el riu més treballador del món”, finançat pels fons Next Generation EU de la Unió Europea dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l’estat espanyol concedit a la comarca per un valor global de 2,5 milions d’euros.
A més de la presentació de l’estudi de mobilitat, el Consell Comarcal ha acollit durant el dia d’avui dues taules de treball més que han resultat molt concorregudes, una de promoció turística i una de turisme actiu.