El Berguedà se suma a la catorzena edició de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus amb un programa d’activitats que tindran lloc del 19 al 27 de novembre. Es tracta d’un esdeveniment comú en l’àmbit europeu amb accions de sensibilització sobre els recursos i la gestió de residus, al llarg d’una setmana del mes de novembre. Aquest any està dedicada al tèxtil. Es calcula que cada català genera més de 20 quilos de residus tèxtils a l’any i menys d’un 5% es recuperen. Al Berguedà a les caracteritzacions de fracció resta que arriben a l’abocador s’hi troben fins a un 20% de materials tèxtils.
Com a ens de referència en la gestió dels residus al Berguedà, el Consell Comarcal d’acord amb ajuntaments i entitats ha impulsat, coorganitzat i coordinat nou dies d’activitats que se celebraran a Bagà, Berga, Gironella i Puig-reig agrupades sota el nom de Refireta del Berguedà. Els organitzadors volen conscienciar a la ciutadania a través de tallers oberts al públic en general i també els dels centres educatius. Els tallers formen part d’un programa formatiu per a les escoles, que durant el curs escolar, faran diferents accions de sensibilització ambiental, de prevenció del malbaratament alimentari a centres escolars de Berga, Gironella i Puig-reig, beneficiant prop de 400 alumnes de primària i secundària. El Consell Comarcal ha enviat la proposta de tallers a totes les escoles de la comarca, i les escoles interessades han sol·licitat els tallers que han considerat més adients.
A més, es faran visites guiades a la deixalleria de Berga i l’abocador comarcal de Font Ollera els dies 23 i 24 de novembre, respectivament.
Les diferents propostes de la Setmana Europea de Prevenció de Residus al Berguedà s’han inclòs en un cartell unificat que recull les activitats que els diferents ajuntaments i entitats del Berguedà proposen. D’aquesta manera es potencia la difusió de les entitats socials que fan de la recuperació, reciclatge i la reutilització, un dels pilars de la seva activitat, així com negocis i artesans del sector.
Aquest dimarts s’ha fet la presentació d’aquests actes a la seu del Grup Horitzó a Berga amb la participació del conseller comarcal de Medi Ambient, Vicenç Linares i el seu homòleg de Berga, el regidor Guillem Canal. El Grup Horitzó és una entitat d’interès social que participarà en els actes programats.
Vicenç Linares ha explicat que al Berguedà “hi ha diferents projectes i entitats que treballen per la recuperació de la roba, productes tèxtils i altres articles que fomenten l’economia circular i la recuperació i reutilització d’aquests productes”. Així mateix, Linares ha destacat que les activitats incloses dins de la Setmana Europea de Prevenció de Residus “ens permeten treballar per crear consciència i alhora donar a conèixer la feina que fan les entitats”. Linares ha posat en valor aquesta tasca i ha agraït “la gran feina que es fa”. Una tasca que es podrà veure en els actes programats que es realitzaran en diferents dies i municipis de la comarca.
Un dels actes centrals d’aquesta setmana és la primera edició de la mostra que dona nom a les activitats: la ReFireta del Berguedà coorganitzada pel Consell Comarcal i l’Ajuntament de Berga. Es tracta d’un certamen centrat en la prevenció de residus i el consum responsable. Tindrà lloc el dia 26 de novembre a la plaça Viladomat de Berga i acollirà un mercat d’intercanvi de roba, parament de la llar o peces d’artesania. L’objectiu d’aquest mercat és fomentar la reutilització i l’intercanvi entre persones sense necessitat d’utilitzar diners, promovent un consum responsable. Aquest mercat disposarà d’un reglament per fer els intercanvis. Igualment, hi haurà una desfilada de moda de roba de segona mà o un taller de cuina creativa sobre el malbaratament alimentari domèstic o un taller de realització de sabons a partir d’oli domèstic, entre d’altres.
Activitats a diferents municipis
Algunes de les activitats que es duran a terme a la comarca a partir del dia 19 i fins al dia 27 de novembre són les següents.
Bagà
– Taller d’art floral amb materials recuperats
– Visita el Taller de Francesc Cisa, artesà que crea imaginari festiu a partir de materials naturals
– Taller “Costura creativa”. Amb peces velles, es fan complements nous
Berga
-Mercat d’Intercanvi
– Taller Didaltruck: un servei mòbil d’assessorament tècnic dotat d’un vehicle amb una costurera, les eines i els mitjans necessaris per fer arranjaments i transformacions de robes i tèxtils, durant 3 hores
– Taller “El menjar s’ha d’aprofitar” Cuina creativa contra el malbaratament alimentari,
– Exposició a l’espai públic sobre malbaratament alimentari
– Exposició d’Art amb materials recuperats
Gironella
– Taller Reparatruck: És un servei d’autoreparació mòbil d’aparells elèctrics i electrònics i bicicletes. Aquest servei inclou la disposició d’una furgoneta i un tècnic/a amb les eines necessàries durant 3 hores.
– Taller d’estampació i de tints amb materials domèstics.
Puig-reig
– Taller “Puntades a mà, a l’abast de tothom” per aprendre a reparar peces
de roba
-Taller de treballs manuals i estampació de bosses de tela
Visites a la deixalleria de Berga i l’abocador comarcal
Dins de la Setmana de Prevenció de Residus, el Consell Comarcal també ha organitzat altres actes. Així, el dia 23 de novembre es podran fer visites guiades a la deixalleria de Berga. Cal inscripció prèvia al telèfon 93 821 35 53 ext. 348 o al correu: mvizcano@ccbergueda.cat.
I el dijous 24 de novembre, es faran visites gratuïtes i guiades a l’abocador comarcal del Berguedà. Cal inscripció prèvia al telèfon 93 821 35 53 ext. 348 o al correu: mvizcano@ccbergueda.cat.
Es pot consultar el programa de la Setmana de Prevenció de Residus al Berguedà, altres activitats relacionades amb el consum responsables i els residus que tenen lloc a la comarca en diverses dates de l’any i també el reglament del Mercat d’Intercanvi de la Refireta del Berguedà al següent enllaç: https://www.bergueda.cat/setmana-de-prevencio-de-residus-2022-al-bergueda/
Bosses de roba de la Fundació Horitzó
Dins dels actes de la Setmana de la Prevenció dels Residus, l’entitat social Fundació Horitzó farà una campanya per aconseguir que la ciutadania dipositi els seus materials tèxtils als contenidors taronja de la comarca, en bosses de roba elaborades pels mateixos usuaris de la fundació. La finalitat és que no es generin tants residus i la roba de segona mà que s’hi dipositi sigui dins d’aquestes bosses i no amb bosses de plàstic segons han explicat Eva Sánchez i Mayé Rego.
Per realitzar aquesta campanya de conscienciació, la Fundació Horitzó té previst elaborar un miler de bosses de roba a partir de peces de roba en mal estat, i les repartirà en diferents comerços i escoles. Es tracta de bosses totalment gratuïtes que es poden agafar sense cap cost i utilitzar-les per introduir-hi la roba o altres materials tèxtils i dipositar-los als contenidors taronja de la comarca que gestiona l’entitat. El Consell Comarcal del Berguedà ha cedit 13 bujols a l’entitat que es trobaran en supermercats i escoles de Berga per tal que s’hi pugui dipositar roba usada que l’entitat reutilitza. Aquests bujols estaran disponibles dins de la Setmana de la Prevenció de Residus.