La protecció de l’espai natural de la Riera de Merlès té la gènesi en la seva rellevància fluvial en el context de la província de Barcelona. El Decret 123/87, de 12 de març, sobre declaració de reserves naturals parcials per a la protecció d’espècies animals en perill de desaparició a Catalunya, va reconèixer el seu bon estat de conservació, que permetia mantenir llavors una de les darreres poblacions de llúdriga de la conca del Llobregat i va declarar com a Reserva Natural Parcial de Riera de Merlès un àmbit de 52,7 ha del tram de domini públic entre el Cobert de Puigcercós i la C-62. Posteriorment, el PEIN i la Xarxa Natura 2000 van declarar, respectivament, l’Espai d’Interès Natural i la Zona d’Especial Conservació de la Riera de Merlès.
No obstant, malgrat aquest reconeixement i la suposada protecció dels valors naturals, als trams intermedis de la Riera de Merlès, s’hi dóna una problemàtica derivada de l’activitat antròpica i la hiperfreqüentació humana en els mesos d’estiu. Per això, des de fa uns anys els actors públics i privats han treballat colze a colze per impulsar mesures de protecció i valorització. Una mesura molt necessària, doncs, era la regulació conjunta de tota la riera, per mitjà que tots els ajuntaments disposessin d’unes Ordenances de l’ús públic de la riera de Merlès. Així, un cop aprovades i exposades, la setmana vinent entraran en vigor per tal de ser aplicades en la campanya d’estiu, amb el compromís per part del Consell Comarcal del Berguedà de prestar tot el suport possible als ajuntaments en la instrucció dels procediments que se’n puguin derivar.
Disposar d’unes ordenances d’ús públic per a tot l’àmbit de la Riera de Merlès, permetrà posar en marxa tot el conjunt de mesures de vigilància, control, gestió i sanció necessàries per abordar la problemàtica existent en tota la seva intensitat i extensió. Tanmateix, tot i que existeix un element d’especial rellevància com són les 57 ha de domini públic hidràulic protegides a l’entorn dels 19,5 km de la Reserva Natural Parcial, la problemàtica relacionada amb l’intens ús públic afecta de forma notable el conjunt de la Riera de Merlès. Per tant, l’àmbit proposat per a les presents ordenances són els 52,98 km des del naixement a la font de la Mata fins l’aiguabarreig amb el Llobregat, considerant, com a criteri general, una franja d’aplicació de 100 m a banda i banda dels marges de la riera que s’estén. En conseqüència, la superfície total d’aplicació de les presents ordenances és de 1.098,98 hectàrees pertanyents als municipis de Sant Jaume de Frontanyà, les Llosses, Borredà, la Quar, Sagàs, Lluçà, Santa Maria de Merlès, Puig-reig i Gaià.
En segon terme, després d’una reunió celebrada aquesta setmana entre ajuntaments del Berguedà, Lluçanès, Ripollès i el Consell Comarcal del Berguedà, es va acordar avançar cap a un model de custòdia fluvial de la Riera de Merlès. La custòdia és un instrument que permet articular un acord de col.laboració entre una entitat responsable de la custòdia i els propietaris dels terrenys a conservar, on s’estableixen compromisos per mantenir i/o recuperar el patrimoni natural i cultural. La custòdia recau en entitats sense ànim de lucre, públiques o privades, així, en el cas de la Riera de Merlès, en els propers mesos s’estudiarà la millor opció. Amb tot, una de les possibilitats podria ser el mateix Consell Comarcal del Berguedà.
A més a més, aquest proper estiu, la Riera de Merlès també comptarà amb millores de senyalització viària i altres mesures d’ordenació de les zones d’aparcament.
La notícia a altres mitjans:
- Limitaran l’accés a la Riera de Merlès – TvBerguedà
- L’ordenança per regular l’activitat a la riera de Merlès començarà a aplicar-se a l’estiu – NacióDigital
- L’incivisme a la Riera de Merlès se sancionarà, a partir d’aquest estiu, amb multes de fins a 3.000 euros – AquíBerguedà
- Els ajuntaments limitaran l’accés a la riera de Merlès – Regió7