L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) té previst invertir 16 milions d’euros fins al 2033 en 20 nous sistemes de sanejament del Berguedà. Concretament, 9,9 milions d’euros s’invertiran fins al 2027 i 6,1 fins al 2038. Així ho ha explicat Samuel Reyes, director de l’ACA, davant del consell d’alcaldies del Berguedà que s’ha reunit a Castell de l’Areny aquest dimecres presidit pel dirigent berguedà, Josep Lara, president del Consell Comarcal del Berguedà.
Samuel Reyes i Isabel Gandullo, directora de l’Àrea de Sanejament d’Aigües Residuals de l’Agència Catalana de l’Aigua, han detallat el programa d’inversions previstes per l’ACA fins al 2038, que preveu dotar d’estacions depuradores d’aigües residuals a municipis que no tenen com Vilada, Castell de l’Areny, Saldes -que inclou Feners i Maçaners-, Montclar, Olvan i Cal Rosal, Sant Jaume de Frontanyà i també a colònies com l’Ametlla de Merola, Cal Riera i Cal Vidal a Puig-reig, i nuclis com el de Sorribes a Gósol o Gargallà a Montmajor, Torre Piquer, Graugés i La Plana d’Avià, Espinalbet de Castellar del Riu, les colònies de Viladomiu Nou i Vell i cal Bassacs de Gironella, l’Ametlla de Casserres a Casserres, Malanyeu del municipi de La Nou o l’ampliació d’estacions com la de Cercs (municipi en el qual es preveu depurar les aigües residuals dels habitatges de Sant Josep), Montmajor, Gironella i millores a la de Berga, la Pobla de Lillet.
Al Berguedà, l’actual sistema de sanejament d’aigües residuals permet tractar-ne 3.785.641 metres cúbics anualment amb una despesa directa d’1.481.355,16 euros.
Els representants de l’ACA també han informat que en el període 2019-2021, l’Agència ha atorgat 1.495.405 euros en subvencions per abastament d’aigua a diferents municipis del Berguedà. A més també ha atorgat un total de 127.113 euros en ajudes per la compra de camions/cisterna per emergències. Altres ajudes concedides a municipis de la comarca han estat 319.365 euros per obres de protecció davant d’avingudes i 99.284 pel manteniment de lleres de rius.
Pla Comarcal d’Adaptació al Canvi Climàtic del Berguedà
Els alcaldes i alcaldesses també han rebut informació del Pla Comarcal d’Adaptació al Canvi Climàtic del Berguedà (PCACC) que elabora la Diputació de Barcelona. Els ajuntaments hauran de revisar i actualitzar els plans existents, identificar les accions supramunicipals a realitzar de manera conjunta o coordinada, engegar estratègia pròpia d’adaptació o identificar accions concretes on el municipi pot actuar així com tenir una avaluació preliminar de la vulnerabilitat al canvi climàtic.
El Consell Comarcal s’ocuparà de coordinar i impulsar aquesta tasca. L’objectiu és tenir un document definitiu el juny del 2023. S’hi ha d’incloure les accions municipals i supramunicipals que es proposen dur a terme. Actualment, els tècnics estan fent la recollida i anàlisi d’informació amb dades socioeconòmiques i climàtiques de la comarca.
El consell d’alcaldies celebrat a Castell de l’Areny ha acollit la presentació de la nova delegada del Govern a la Catalunya Central, Montse Barniol.