El Consell Comarcal signa un conveni amb Nestlé per evitar que milers de càpsules vagin directament a l’abocador. Malgrat la comoditat i la rapidesa de la preparació de cafè en càpsules, aquest mètode genera importants quantitats de residus i impactes ambientals ja que cada càpsula conté 3 grams de cafè i 6 grams d’embolcall (plàstic i/o alumini). Existeixen alternatives a les càpsules monodosi: diferents tipus de cafetera que funcionen amb cafè mòlt a granel o, si es vol usar cafetera monodosi, es poden consumir càpsules reutilitzables recarregables o bé càpsules compostables.
Es poden reciclar les càpsules monodosi?
Els materials de les càpsules monodosi són reciclables però cal fer-ne un pretractament per separar el cafè de l’embolcall. No es poden llençar les càpsules a la fracció orgànica ni als envasos, excepte les compostables que s’han de llençar a la fracció orgànica. Les que no són compostables, que en són la majoria, anirien a la fracció resta i, per tant, directament a l’abocador.
Gràcies a la signatura del conveni entre el Consell i Nestlé, les deixalleries berguedanes (tant les fixes com les mòbils) recullen les càpsules monodosi per, posterioment, separar els seus materials correctament i reutilitzar-los. A les deixalleries, cal portar les càpsules d’alumini i les càpsules de plàstic i/o alumini en bosses separades. L’alumini i/o plàstic i el marro del cafè de les càpsules se separa a les plantes de tractament. El procés es fa mecànicament introduint-les en una trituradora que les trenca per alliberar les restes de cafè de l’interior. Des de l’inici de l’any 2021, les deixalleries del Berguedà ja recullen les càpsules per poder donar una segona vida als residus de càpsules de cafè. L’alumini és reciclable al 100% i l’alumini reciclat manté íntegres les seves propietats. Les restes de cafè s’incorporen a altres residus orgànics.