El Clúster Agroalimentari de Productes Típics de Muntanya és la nova associació d’empreses alimentàries del Berguedà amb l’objectiu de promoure, fomentar i contribuir a la competitivitat de les 36 empreses membres, amb un nombre total d’uns 375 treballadors i amb un volum global de facturació d’uns 75 milions d’euros.
Tal i com ha explicat el president del Clúster, I.Guitart (Cansaladeria Cal Guitart de Berga), el sector agroalimentari de la comarca del Berguedà, està format per moltes i petites empreses alimentàries, que havia d’iniciar un canvi estratègic per a fer front als principals reptes, com per exemple, impulsar la innovació tecnològica, la internacionalització en els mercats amb més oportunitats, la necessitats d’establir aliances públic-privades davant els canvis en els patrons de demanda i les exigències del mercat. «Poder fer front a tots aquests reptes de manera solitària, amb les nostres petites empreses, resulta molt difícil;però conjuntament podem ser més forts i competitius», ha dit.
Per la seva banda, el Director del Clúster, M.Rovira ha explicat que els objectius principals del l’associació són crear economies de concentració que proporcionin avantatges competitius als seus membres davant de proveïdors i cadenes de distribució, facilitar l’accés a recursos científics, tecnològics, empresarials i financers, promoure la cooperació per generar i compartir sinèrgies i estratègies, crear un entorn favorable per a l’augment de la productivitat i, finalment, promoure projectes d’innovació i comercialització, individuals i col•lectius.
Per tal d’assolir aquests objectius, les 36 empreses del clúster s’han agrupat en quatre comissions de treball en funció del tipus de producte alimentari: Ecològic, Gourmet, Natural i Marca Reconeguda, per tal de poder treballar conjuntament i definir estratègies diferenciades per cada tipologia empreses.
El Delegat del Govern a la Catalunya Central i Alcalde de Berga, J.Gendrau, ha volgut destacar que el sector alimentari és un sector estratègic, econòmic i de país, un dels que integren l’estratègia RIS3 d’especialització de l’economia que ha desenvolupat la Generalitat. A més a més, amb la creació del clúster, les empreses podran compartir sinèrgies per buscar més oportunitats en el mercat global, solidificant la economia berguedana i catalana.
I finalment, el president del Consell Comarcal del Berguedà i de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, S.Roca, ha recordat que un dels episodis més rellevants en aquest procés de creació i constitució del Clúster, ha estat la redacció del Plan de impulso de un clúster del sector agroalimentario en la comarca del Berguedà realitzat per Rovira Consultors SL, amb la participació directa de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, el Consell Comarcal del Berguedà i amb el suport de l’Escola d’Organització Industrial (EOI) a Madrid, que ha estat el full de ruta per la creació del Clúster de Productes Típics de Muntanya.
Una de les primeres actuacions de la recent presentada associació serà la participació a la Fira de Santa Tecla de Berga, per tal de poder donar a conèixer la nova entitat al client de proximitat.
Empreses integrades:Ballarà, Embotits Casolans de Montmajor (Casa Figols), Indústria Avícola del Berguedà (INDABER), Ramaders de Muntanya del Berguedà, Xarcaiba, Precuinats Alsina, Liven, GersocaCaellas, Cal Rafilat, Pilar Llorens Boixader (Casa Fontirons), Maria Isabel Pérez Jiménez (Cervesa del Pedraforca), Núria Pérez Llobet (El Querol Artesà), Especialitats Viñas, Monbolet, Formatge Bauma, Ramaders de Cabres Lleteres dels Berguedà, Casabella Natura, Susana Rotllant Borragan (Melmelades Aranyonet), SAT Gonfaus, Indullong Artesana (Cansaladeria Guitart), Laura Villavicencio Miguel (Girasol Garrapinyades), Carn i Bestiar Prat, Cuirols F&M, Portal Berguedà Empresa d’Inserció (Delícies del Berguedà), Núria Fernández Playa (Bon Art), Rovira CB, Destil•leries Vila, Altarriba – Eco, Cal RoioCatllaras, Enric Campillo Robles, Joan Maria Ballarà, Josep Argerich Fornell, SAT Cal Pauet, Teresa Seuba Codina, El Soler de Sant Pau i Ester Cots Oliva