L’Institut Pere Fontdevila de Gironella acull dilluns 10 de febrer una xerrada sobre salut mental i emocions. L’activitat és gratuïta i oberta a tota la comarca i començarà a les 18.30h.
En el marc del treball antiestigma que s’està duent a terme al Berguedà mitjançant del Pla comarcal STOP estigma salut mental, s’organitza aquesta activitat dirigida a les famílies de l’alumnat per trencar l’estigma en salut mental d’aquest col·lectiu. Es proposa un taller dirigit a famílies d’alumnat de secundària i últim cicle de primària amb l’objectiu d’incorporar aquest públic com a aliat i reforçador del treball que s’està realitzant als instituts a través del projecte What’s up! Com vas de salut mental?. Al Berguedà hi ha 6 centres de secundària que participen en el projecte, 2 més que el curs anterior.
What’s up! Com vas de salut mental? és un projecte liderat per Obertament, amb la col·laboració del Departament d’Ensenyament, i està emmarcat dins el contingut curricular de 3r de l’ESO. El projecte vol trencar els tabús i estereotips al voltant de la salut emocional normalitzant-ne les converses a l’aula a través de:
- donar pautes per a tenir en compte i treballar el propi benestar emocional i el dels companys
- parlar d’emocions, benestar i malestar sense por, tabús ni estereotips
- millorar la identificació i l’abordatge del patiment i malestar emocional entre els joves, prevenint el desenvolupament o cronificació de problemes de salut mental
Així doncs el taller que es planteja vol sumar una nova pota a tot aquest treball comarcal de parlar obertament de salut ment. La sessió té una durada d’1 hora i mitja i es treballarà a través de dinàmiques pràctiques, reflexionant sobre el paper de la salut mental i el benestar/malestar en el dia a dia de cadascun de nosaltres; essent conscients de la importància de tenir en compte, cuidar i parlar de la nostra salut emocional i la dels nostres fills i filles. En el taller també es donaran consells d’on dirigir-se en cas que l’adolescent necessiti atenció específica. La inscripció s’ha de realitzar al següent enllaç https://forms.gle/uNkiTViCjNMHZQX56
What’s up! Com vas de salut mental?
Implementació del projecte: Proposta Curricular
Nou unitats didàctiques dins del currículum de les matèries de 3r d’ESO (Biologia i Geologia; Llengua anglesa, francesa i catalana; Matemàtiques, Educació física i Cultura i valors ètics) adaptades a les hores lectives i avaluables, on es treballen continguts sobre salut emocional de manera curricular i competencial. Inclou visita a l’aula d’una persona explicant la seva experiència amb un problema de salut mental.
Per què parlar de benestar emocional a l’aula
La salut mental és cosa de tots. L’OMS assenyala que 1 de cada 4 persones té o tindrà un problema de salut mental al llarg de la seva vida, dels quals, més del 70% comença abans dels 18 anys.
El percentatge de joves amb problemes de salut mental és del 20% i, d’aquests, al voltant d’un 50% decideix ocultar-ho a companys i/o professorat per por a ser discriminat.
L’estigma i la discriminació entre les poblacions més joves dificulta el seu procés de recuperació i pot tenir conseqüències directes sobre el desenvolupament del jove.
Valoració
L’estudi d’avaluació del projecte What’s up! Com vas de salut mental? duta a terme durant el curs 2015-2016 conclou que els joves que van participar en el projecte disminueixen els seus nivells d’estigma i discriminació per raons de salut mental.
Els centres educatius i escoles participants han qualificat el projecte molt satisfactòriament.