Un total de 6 activitats i una participació activa d’unes 22 entitats vinculades a la comarca o a l’economia cooperativa, més l’assistència de més de 200 persones en el conjunt dels actes, són les xifres més destacades del CooperaBerguedà 2013.
Dins del programa de la fira de maig 2013 i sota el nom de “Jornades sobre l’economia i la sostenibilitat”, el Consell Comarcal del Berguedà ha organitzat les jornades “ Oportunitats econòmiques per a l’economia social i per a l’emprenedoria”. Aquestes jornades pertanyen a una bateria d’activitats que s’han desenvolupat des de el dia 29 d’abril fins al 3 de maig, i que resten alineades en el programa Cooperaberguedà d’enguany.
Cooperaberguedà (noves idees per a l’economia berguedana) es un programa sorgit del Pla de Dinamització de l’Economia Cooperativa que des de el 2010 està portant a terme el Consell Comarcal del Berguedà, i que ha rebut el reconeixement en diverses ocasions per la Direcció General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya.
Aquest any el Programa ha recollit diferents accions que cerquen alinear la promoció i difusió del model cooperatiu amb les línees estratègiques comarcals. El dia 29 es varen realitzar dues activitats: una jornada formativa, al voltant de la Innovació i la cooperació com a una alternativa de creixement per la PIME a la seu de l’ACEB (Josep Pey, System Institut) i una jornada al voltant de les cooperatives biològiques (productes Ecològics i Alimentaris), en que diferents entitats de l’Economia Social d’aquest sector han explicat els seus projectes i la idoneïtat del model cooperatiu per generar economia real en aquests sector. (es va comptar amb la presència de La Pallofa (Joan Tuson); Cooperativa Salelles (Josep Oliveres) ;Projecte Cooperatiu Sambucus (Mireia Franch).
El dia 30 d’Abril estava programat un dinar-col-loqui al voltant del tema Sobirania i empresa (l’empresa catalana davant el procés de transició nacional) (amb Vicent Partal , Dir. Vilaweb, ; Jordi Milà , Comitè de Direcció del CCN; i Albert Macià Cap del Gabinet d’estudis i Director d’empresa del CCN). Aquest acte ha quedat posposat, degut a una indisposició a darrere hora d’en Vicent Partal. Tant aviat es disposi de data de realització de l’acte es notificarà a tots els mitjans de comunicació.
El dia 2 de Maig i desprès d’una multitudinària Fira en la que les empreses i les cooperatives varen tenir un paper destacat, els actes varen continuar amb una jornada sobre “Oportunitats econòmiques per a l’economia social i per l’emprenedoria” en la que varem gaudir de la presència de a Directora dels serveis Territorials de Catalunya Central, Bàrbara Minoves, i en la que tot un seguit de ponències al voltat de l’economia social cooperativa varen esdevenir un exemple a seguir en la dinamització d’aquest model ( Grup Horitzó´, Vicenç Linares; Ramaders Associats SCCL, Beni Ambrós; Tres Branques, Sebastià Prat. Consell Comarcal del Berguedà (SPECOOP) J. Escudero.
Tot seguit Salvador Duarte, President de la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya, amb la ponència Oportunitats per l’emprenedoria, va comentar les noves mesures que probablement marcaran la llei d’emprenedoria.
Vàrem comptar també amb la Presència d’Enric Muntañà President de la Cambra de Comerç i Sergi Roca, president del Consell Comarcal del Berguedà en la presentació de l’acta. I com a plat fort de la jornada, la intervenció de Xavier López , Director General d’economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, tancant l’acte.
Cal destacar el recolzament del Xavier López al Consell Comarcal, pel treball realitzat aquests darrers anys en la dinamització de les cooperatives. El Director General, va estar tot el dia a Berga, participant en la jornada, visitant el centre d’empreses coworkig, i la cooperativa Alter-esport.
La sessió de tarda va ser el Networking Warm-Up, organitzat al propi espai Coworking del Centre d’Empreses del Berguedà. Aquesta va ser una de les innovacions més remarcables d’aquesta edició. Una jornada que va comptar amb la presència d’entitats àmpliament conegudes en el món del cooperativisme com COOP57, OINARRI o SOM Energia entre altres. A més, també va servir perquè projectes de la comarca es trobessin entre ells i es reunissin per a intentar tirar endavant noves iniciatives. Aquest sessió ,també va cercar el ser un punt de partida per continuar generant xarxa a través d’Internet.
El CooperaBerguedà 2013 va finalitzar amb el taller sobre Lideratge d’innovació estratègica segons David Owen, a càrrec de Marie Kapretz, portat a terme a l’ACEB el divendres 3 de maig.
El Consell Comarcal del Berguedà valora satisfactòriament aquesta segona edició de les jornades, especialment tenint en compte que encara s’ha de celebrar el col·loqui amb Vicent Partal i sense oblidar que el propi Director General d’Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom, Xavier López, ha valorat de manera extraordinària el treball que està duent a terme el Consell Comarcal del Berguedà en el foment i visualització de l’Economia Cooperativa.
Xavier López va anunciar la celebració d’unes jornades d’àmbit nacional a Berga, sobre la divulgació cooperativa “aprofitant les experiències més destacades que hi han hagut a les comarques”, com la del Berguedà., en la que participaran tots els Consells Comarcals del país. Es preveu realitzar aquesta jornada aquest any, molt probablement entre juliol i setembre.