La prohibició del bany i la vigilància privada contractada per 9 ajuntaments i 4 consells comarcals eviten la massificació de l’espai. Les mesures aplicades aquest estiu han fet reduir en més d’un 60% l’afluència de visitants i, en conseqüència, la quantitat d’actes incívics i degradació de l’espai natural.
Tal i com va explicar el conseller de medi natural, Jesús Calderer, al ple del dimecres 16 de setembre les mesures adoptades aquest estiu a la Riera de Merlès són un laboratori de com podem aplicar els resultats a altres punts de la comarca. Cada punt tindrà les seves complexitats i les seves solucions concretes. Calderer també va explicar que el resultat de la feina dels últims anys ha fet que la valoració de l’estiu a la Riera de Merlès sigui molt positiva. La implicació dels 9 ajuntaments riberencs i les 4 comarques per on transcorre la riera ha estat clau.
Malgrat la reducció de visitants i la funció informadora i pedagògica que han dut a terme, el cos de Guardes Rurals contractats ha hagut de posar més de 350 sancions per incompliment de les Ordenances d’Ús Públic, a les quals cal afegir les sancions imposades per Mossos d’Esquadra i Agents Rurals que han aportat els seus efectius en els moments de màxima necessitat, en estreta col·laboració amb el servei de guarderia privada. La limitació de les zones d’aparcament fins a una setantena de places al llarg dels 20 quilòmetres centrals de l’àmbit, també ha estat un encert ja que ha permès reduir l’aforament de l’Espai Natural i ha fet incrementar la qualitat de les experiències viscudes per part dels visitants.
Segons Calderer, “aquest estiu a Merlès ha estat un èxit rotund, més encara tenint en compte la pressió desmesurada que han rebut tots els espais naturals de Catalunya com a conseqüència de la pandèmia” i el model de la Riera de Merlès és la línia a seguir en el futur, intentant aplicar-hi, si s’escau, encara més millores.
La Riera de Merles és un espai natural protegit, reserva natural parcial, zona especia de conservació (ZEC), zona especial de protecció d’ocells (ZEPA) i és part de la Xarxa natura. Els 9 ajuntaments per on transcorre la riera (6 del Berguedà) són Borredà, La Quar, Puig-reig, Sagàs, Sant Jaume de Frontanyà, Santa Maria de Merlès, Gaià, Les Llosses i Lluçà.
La notícia a altres mitjans: