Des del Consell Comarcal del Berguedà- Àrea d’Igualtat, conjuntament amb el Centre de Recursos Pedagògics del Berguedà; amb la col·laboració dels diferents municipis de la comarca i de la Diputació de Barcelona, presentem Ni fades ni prínceps – Maletes viatgeres per a la coeducació, un nou projecte d’igualtat destinat a les famílies amb infants de 6 a 8 anys de tota la comarca.
La finalitat del projecte és esdevenir un recurs de coeducació realment pròxim als infants i a les seves famílies, a dins de casa; que ajudi a reflexionar en família i a transmetre valors d’igualtat social entre homes i dones.
El projecte consisteix en un recurs literari compost per 14 títols de contes diferents (distribuïts en dos models de maleta, és a dir, 7 títols diferents segons el model) que obriran tot un món de lectura infantil a les famílies, entorn a cinc temàtiques de transformació social diferents:
- Trencant estereotips: La corresponsabilitat de les famílies amb la socialització de l’infant.
- Cap mena d’abús! No tot s’hi val, és important saber dir que no davant de les situacions que falten al respecte a les persones.
- Fóra etiquetes… Diferències! Els distintius evidencien les discriminacions que encara existeixen. No utilitzar etiquetes ens obre un món de llibertat i creativitat.
- Famílies de tota mena: La diversitat familiar entesa des d’un sentit ampli en el qual caben totes les formes i els conceptes de família d’avui dia.
- Persones extraordinàries: Tots necessitem models de qui prendre exemple, i què pot ser millor que prendre exemple de nens i nenes que tenen iniciativa, creativitat i que s’ajuden els uns als altres?
Tradicionalment, els contes són una de les primeres fonts de socialització de l’infant ja que estan impregnats de valors socials i culturals tant en el contingut com en les imatges que reprodueixen. És per això que els contes de Ni fades ni prínceps tenen especial cura perquè els personatges, l’entorn on passa l’acció, el llenguatge i les imatges s’allunyin de rols estereotipats per motius de sexe i contribueixen a una construcció social de gènere en termes d’equitat.
Els contes que omplen la maleta són pensats per a infants del cicle inicial d’Educació Primària i són lectures indicades per ser llegides amb un adult, ja que provoquen la reflexió i/o la transmissió de nous valors inclusius.
El projecte té una temporalització de dos cursos acadèmics, iniciant-se aquest curs 2015-16 i finalitzant el curs vinent. En total hi ha 10 maletes viatgeres, en dos models diferents, a disposició dels centres d’educació primària de la comarca. L’adjudicació d’aquestes maletes es farà per estricte ordre de sol·licitud a partir de la data de presentació del projecte i fins el 13 d’octubre i serà gestionat pel Centre de Recursos Pedagògics del Berguedà.
També per a les famílies que participin en el projecte se’ls entregarà la Guia per a la tria de contes no sexistes, elaborada pel Consell Comarcal del Berguedà i la Guia de lectures no sexistes per a infants de 0 a 13 anys, elaborada per la Biblioteca de Berga Ramon Vinyes i Cluet.
Des de l’Àrea d’Igualtat del Consell Comarcal del Berguedà s’espera que al llarg dels dos cursos acadèmics 2015-17 el recurs hagi arribat a totes les escoles de la comarca, ajudant a créixer els infants de la nostra comarca en un entorn més just i igualitari per tothom.