En el marc dels actes en commemoració del Dia Internacional de les Dones, es podrà visitar l’exposició itinerant “Dones de Ciència” cedida per l’Institut Català de les dones.
Estudis recents sobre gènere i ciència revelen encara una discriminació envers les dones en les institucions d’investigació científica i tècnica. Si això passa actualment, no podem imaginar com van ser la situació de les nostres antecessores, amb aquesta exposició volem retre homenatge a les dones que no només han haver de lluitar per elles sinó també per obrir el camí de la integració al món científic a altres dones.
Aquesta exposició es podrà visitar des del 17 de març fins a l’11 d’abril a diferents municipis de la comarca.
Des del 17 de març fins al 28 de març a la Biblioteca Guillem de Berguedà de Puig-reig, excepte els dies 20 i 21 de març que es podrà visitar al Pavelló de Suècia de Berga i a continuació a la Llar d’avis de Gironella des del 31 de març fins a l’11 d’abril.
Durant aquestes estades, l’exposició anirà acompanyada de diferents actes en relació al paper de les dones en els àmbits científic i tecnològic. Durant l’estada a Berga el proper divendres 21 de març tindrà lloc la jornada “Dones, ciència i emprenedoria”, on s’analitzarà el paper de les dones en aquests àmbits i i també visibilitzar les dones emprenedores que han desenvolupat projectes empresarials propis des de la vessant científica.
Pel seu pas pels municipis de Puig-reig i Gironella, s’han organitzat uns tallers per als joves de Batxillerat dels Instituts, en relació a les eleccions professionals de les noies, a quins estudis accedeixen les noies i analitzarem quins són els motius d’aquestes eleccions. Aquestes xerrades aniran a càrrec de la Dra. M. Dolors Grau, Sotsdirectora de Promoció i Innovació docent de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa i Co-directora de l’ EXPLORATORI dels recursos de la natura.
Segons dades de la Unió Europea, les dones que segueixen cursos de llicenciatura de matemàtiques i informàtica, representen només una tercera part del nombre total d’estudiants en aquests cursos i el percentatge és encara menor en enginyeria, indústria i construcció, que només arriba al 24%.
Moltes vegades les dones que finalitzen aquests estudis es dediquen a l’ensenyament, són poques les dones que s’orienten cap a treballs tècnics, científics , d’investigació, enginyeria o noves tecnologies.
A més les que hi ha sóc poc visibles. La major proporció de dones investigadores en el sector empresarial estan en els camps de les ciències agrícoles i mèdiques i els percentatges més baixos en l’enginyeria i la tecnologia. Només entre un 5% i un 10% dels negocis d’alta tecnologia pertanyen a dones.
Volem fer esment que la societat del coneixement, impulsada per la ciència i la tecnologia, són la força impulsora per al desenvolupament econòmic., en la mesura en què les noies no hi siguin presents estaran marginades del progrés i del poder econòmic.
En aquests temps de crisi, la participació igualitària de les dones en aquests àmbits, més que una qüestió de justícia es una necessitat econòmica, de creixement i de competitivitat.