Treballar per a la igualtat de gènere, per a la prevenció de les discriminacions de gènere i de les violències masclistes, són els objectius dels diferents projectes.
CELEBRACIONS DIADES INTERNACIONALS
25 DE NOVEMBRE: Dia Internacional per a l’erradicació de les violències masclistes
Amb el lema “El teu click és violència masclista?”, la campanya busca sensibilitzar sobre les agressions en línia, centrant-se especialment en les persones que les exerceixen. L’objectiu és ajudar-les a reconèixer les seves accions com a formes de violència i fomentar el rebuig col·lectiu a qualsevol manifestació de violència masclista, ja que constitueixen una greu vulneració dels drets humans.
Avui en dia, moltes de les interaccions entre persones passen per mitjans digitals, com les xarxes socials, correus electrònics o aplicacions de missatgeria i en aquests espais, també es poden donar formes de violència masclista. Això pot incloure insults pel fet de ser dona, pel gènere o per l’orientació sexual, comentaris discriminadors, amenaces, assetjament en línia o difusió d’informació privada sense consentiment.
8 DE MARÇ: Dia internacional de les dones
S’organitza i s’ofereix suport als municipis en l’organització d’activitats, que contribueixin a commemorar les diferents diades que visibilitzen la lluita per a l’assoliment real de la igualtat de gènere, que mostren el rebuig a totes les discriminacions i violències que pateixen els diferents col·lectius que per la seva raó de gènere, sexe, identitats o expressions de gènere, i orientació sexual, han perdut drets fonamentals al llarg de la història i on encara, actualment, es segueixen veient vulnerats.
- Berga
- Borredà
- Casserres
- Cercs
- Gósol
- Guardiola de Berguedà
- La Pobla de Lillet
- Olvan
- Puig-reig
- Sant Julià de Cerdanyola
- Vallcebre
17 DE MAIG: Dia contra l’homofòbia
28 DE JUNY: Dia de l’alliberament LGTBI
TEMPS X CURES
En el marc de les competències i la funció de dissenyar polítiques públiques que democratitzin la provisió i la recepció de les cures, vetllar per què el temps vital es faci compatible i generar una estratègia de cura que permeti reduir les desigualtats que es donen en la qualitat, la gestió de la cura i dels usos del temps, el Departament d’igualtat i Feminismes aprova la transferència destinada a finançar la prestació del servei de cura puntual per a nenes i nens dels 0 als 16 anys, al Consell Comarcal del Berguedà.
El Consell Comarcal per contribuir plegats a la millora del benestar social de les persones i específicament dels infants, ha proposat diferents línies d’actuació.
Una primera línia de suport va adreçada a finançar les activitats d’estiu de municipis petits amb escola ZER, o infants que van en aquestes escoles. Cal que aquestes activitats es portin a terme als mateixos municipis.
Una segona línia va adreçada a finançar el servei d’acollida d’aquests municipis amb escola ZER.
La tercera línia és oberta a tots els infants de la comarca, ajuts econòmics per tal que puguin accedir a les activitats d’estiu que es porten a terme a través de les diferents entitats organitzadores.
I finalment una quarta línia destinada al suport de canguratge per aquelles famílies amb necessitats puntuals de cura als seus fills i filles.
- CANGURATGE A DOMICILI
El programa de canguratge és un recurs gratuït de cura a domicili als infants de 0 fins a 14 anys que es presta en diferents franges horàries i als diversos municipis d’una comarca.
SOL·LICITA EL SERVEI AQUÍ (TERMINI 12 DE JULIOL 2024)
- TALLERS
- AUTOCURA PER A CUIDADORES NO PROFESSIONALS
Taller centrat en la persona que realitza tasques de cures, en aquest cas cura familiar, especialment als seus fills i filles. Posarem en el centre la vida de les persones i donant valor al temps de cura pròpia.
Inscripcions a: www.bergueda.cat/autocura
GENDERAPP
GenderApp és una APP mòbil que té com a objectiu principal prevenir les violències masclistes i la LGTBIfòbia. Ofereix eines i recursos al jovent per contribuir a la prevenció d’aquestes violències, i vol contribuir a la transformació de l’imaginari social i així combatre els estereotips i les discriminacions de gènere.També vol ampliar els coneixements en sexualitat, amb una mirada diversa per tal que el consentiment i el plaer estiguin en el centre i anar deconstruint la sexualitat hegemònica, fet necessari per prevenir violències sexuals.
L’App vol ajudar als nois i noies a identificar les violències masclistes i LGTBIfòbia, alhora que poder reflexionar sobre les seves pròpies creences construïdes amb la socialització de gènere i experiències. Consulta la seva presentacio en aquest enllaç o escaneja el codi QR per accedir a l’app.
Es podran trobar :
- Notícies d’interès relacionades amb l’abordatge de les violències masclistes, LGTBIfòbia, amb el foment de la igualtat de gènere i de la no-discriminació per raó de identitat o orientació afectivo- sexual,
- Esdeveniments que puguin ser de interès per al jovent referents a aquests temes.
- Qüestionaris que ajudarà a la reflexió i a la identificació d’ estereotips de gènere, relacions sanes, sexualitat, diversitat de cossos. Serà totalment anònim i les seves respostes podran servir a nivell orientatiu per conèixer el seu interès en prevenir les violències masclistes, i en disposar de més coneixements per millorar les seves realitats en relació a no exercir ni patir violències.
- Recursos per informar-se i assessorar-se i ampliar el coneixement sobre la temàtica principal.
GenderAPP apropa els serveis del Consell Comarcal del Berguedà on nois i noies poden adreçar-se si necessiten més informació, assessorament i atenció relacionada amb les violències masclistes, sexualitat, diversitat afectiva-sexual.
NI FADES NI PRÍNCEPS
Projecte adreçat a les escoles bressol i de primària de la comarca, s’ofereixen activitats per a l’alumnat, formació al professorat, material pedagògic i de lectura.
L’objectiu del projecte és fomentar la coeducació als centres educatius i, amb aquesta finalitat, aconseguir que treballar per a la igualtat de gènere sigui una realitat a totes les escoles.
- Contes tallers
- Guia per la tria de contes no sexistes
- Els contes de la maleta
- Propostes pedagògiques
- Contes per a famílies
- Guia de contes no sexistes – Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet
DESACTIVA’T DE LA VIOLÈNCIA MASCLISTA
Aquest projecte està dirigit als centres de secundària, concretament amb l’objectiu de realitzar un treball en profunditat en matèria de prevenció de les violències masclistes amb l’alumnat de 4t d’ESO.
Se’ls ofereix tallers, xerrades i materials per a l’elaboració dels diferents treballs, recursos i propostes que, de forma conjunta, han d’elaborar.
ESPORT IGUALAR PER GUANYAR
Projecte de sensibilització per a tota la ciutadania, que pretén visibilitzar els estereotips de gènere a l’esport, la poca visibilitat femenina, l’elecció lliure de l’esport, i els condicionants de gènere en aquesta tria.
Amb la col·laboració de les entitats esportives es vol assolir que la igualtat de gènere sigui també una realitat dintre de les diferents disciplines que es practiquen a la comarca, i que nens, nenes, dones i homes es sentin còmodes, i representats en qualsevol de les pràctiques esportives que es realitzin.
Aquest projecte contempla la formació a professionals de l’àmbit esportiu i a membres de les entitats.
PUNTS LILES A LES FESTES
S’ofereix suport als municipis i a entitats locals que organitzin festes, on es valori que pot ser necessari i important disposar d’un punt lila, sent aquest un recurs de sensibilització i d’atenció per a qualsevol situació de violència masclista que es pugui produir durant l’esdeveniment festiu.
La creació d’un punt lila requereix de personal especialitzat per a la intervenció durant la seva presència a les festes. El municipi interessat pot disposar de personal format i preparat per a la intervenció, o bé es pot sol·licitar formació per al personal del municipi que vulgui coordinar directament la intervenció del punt lila.
Sol.licitud punt lila – ccbergueda
PUNT LILA DIÜRN
Projecte impulsat conjuntament Ajuntament de Puig-Reig i Consell Comarcal del Berguedà, ofereix un servei de prevenció de violències masclistes durant l’any 2022 en diferents celebracions del municipi, acompanyat d’una campanya de sensibilització amb el lema “ Violències Masclistes Transformem-nos X Eliminar-les”
Els punts lila, habitualment actius durant festes nocturnes, tenen per objectiu informar, sensibilitzar i assessorar envers les violències masclistes i LGTBIfòbiques, acompanyar i atendre situacions d’assetjament, agressions masclistes, fer denúncia pública i col·lectivitzar les violències masclistes, oferir informació sobre els serveis especialitzats de la comarca i formar i sensibilitzar a professionals i entitats del territori.
Amb aquest nou format, de punt lila diürn, es pretén, diversificar-ne la ubicació, el públic i els agents socials que hi participen. A més a més, l’objectiu és arribar a franges d’edat més ‘invisibilitzades’, com per exemple el col·lectiu d’adults i gent gran, i a més diversitat d’orígens, i no únicament a persones més joves, a qui habitualment van dirigits aquests serveis.
Els punts lila transformen l’espai públic i apropen la informació sobre els serveis especialitzats d’atenció a les víctimes de violències masclistes del territori a peu de carrer, oferint un espai de contenció, acollida i acompanyament cap aquelles dones i persones del col·lectiu LGTBI que viuen violències. Un servei que en el context de pandèmia s’ha tornat encara més necessari.
CELEBRACIONS DIADES INTERNACIONALS
S’organitza i s’ofereix suport als municipis en l’organització d’activitats, que contribueixin a commemorar les diferents diades que visibilitzen la lluita per a l’assoliment real de la igualtat de gènere, que mostren el rebuig a totes les discriminacions i violències que pateixen els diferents col·lectius que per la seva raó de gènere, sexe, identitats o expressions de gènere, i orientació sexual, han perdut drets fonamentals al llarg de la història i on encara, actualment, es segueixen veient vulnerats.
- 8 DE MARÇ: Dia internacional de les dones