La generació de residus és un problema ambiental d’escala global però també a nivell local, i per això cal gestionar-los per mitjà del servei públic de recollida de residus municipials. Des del 1996, el Consell Comarcal és l’ens encarregat de la gestió i la recollida de residus municipals de la comarca amb l’excepció de 2 municipis, Gironella i Puig-Reig, els quals tenen les funcions de recollida delegades a aquest ens supramunicipal. La realització d’aquest servei es fa per mitjà de dues empreses: Transvinyots (al Baix Berguedà) i Tractaments Ecològics (al Centre i Alt Berguedà). En el cas de la recollida selectiva del paper, envasos i vidre és l’empresa Containers del Berguedà qui la realitza també des del 1996 a tots els municipis berguedans. Des de la finals de 2018, la recollida selectiva d’aquestes tres fraccions als 12 municipis porta a porta la fa Transvinyots o Tractaments Ecològics segons la zona.
El darrer trimestre de 2018 es va iniciar un canvi en el model de gestió de residus comarcal, implantant un sistema de recollida de residus porta a porta als 12 municipis més poblats de la comarca, incloent la capital, Berga, sent així el municipi amb més habitats de Catalunya amb aquest sistema de recollida implantat en la totalitat del municipi i també a les activitats econòmiques. Aquest canvi ha suposat una millora significativa en els resultats de la recollida selectiva, passant del 31% al 64% a la comarca, i arribant fins al 83% als municipis amb sistema porta a porta.
A continuació es mostren dues gràfiques sobre l’evolució de la recollida selectiva a la comarca del Berguedà, del 2003 a l’actualitat:
Paral·lelament a la millora significativa pel que fa a la separació dels residus de paper vidre i envasos a les llars i activitats, també hi ha hagut un augment substancial de les tones d’orgànica recollides.
La recollida selectiva de la fracció orgànica a la comarca no es va començar a fer fins el 2004, que es va implantar a Berga i seguidament a Puig-reig i Gironella. L’any 2009, es van incorporar també a la recollida d’aquesta fracció La Pobla de Lillet, Bagà, Guardiola de Berguedà, Cercs, Avià, Casserres i Olvan.
Al 2010 es va iniciar un projecte per poder gestionar també la matèria orgànica per mitjà del compostatge comunitari als municipis amb menys habitants:
Borredà, Vilada, Montmajor, La Nou de Berguedà, Castellar de n’Hug, Sant Julià de Cerdanyola, Gósol, Saldes i Vallcebre.
El compostatge comunitari es decideix completar a l’estiu del 2011 amb el foment del compostatge individual als 12 municipis restants: Sant Jaume de Frontanyà, Gisclareny, Fígols, La Quar, Sagàs, Santa Maria de Merlès, Castellar del Riu, L’Espunyola, Capolat, Castell de l’Areny, Montclar i Viver i Serrateix.
A dia d’avui, el sistema de recollida de la fracció orgànica també s’ha adaptat al servei de recollida porta a porta.
És gràcies a totes aquestes accions que es pot observar una millora important al llarg del tems de la recollida de la fracció orgànica representada a la següent gràfica:
A dia d’avui, el Consell Comarcal del Berguedà està treballant per millorar la recollida selectiva dels municipis no incorporats al porta a porta, amb nous sistemes més eficients que els que tenen. La transició que s’està realitzant a la comarca, gaudint d’un sistema de reciclatge modern i amb unes taxes de separació en origen molt bones, ja té i tindrà repercussions molt positives sobre el nostre entorn i en conjunt de la societat.