Divendres 7 de juny, es va realitzar la primera reunió, sessió de treball entre empreses del sector tèxtil, representants del Centre d’Innovació Tecnològica – UPC de Terrassa, el Consell Comarcal i l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, per tal d’establir el full de ruta per impulsar un clúster del sector tèxtil sanitari a la nostra comarca.
El sector tèxtil continua encara avui sent un sector amb un pes important a la nostra comarca, comptant amb 16 empreses i uns 600 llocs de treball. Un sector en el que es planteja generar dinàmiques de clúster en l’àmbit tèxtil-sanitari a partir del treball conjunt i la cooperació entre l’administració, les empreses i el centre tecnològic – Universitat.
L’origen d’iniciar l’impuls d’un clúster tèxtil-sanitari a la nostra comarca, tal i com ha explicat el president del Consell Comarcal el Sr. Sergi Roca, sorgeix d’establir, de forma consensuada en el marc del Consell Econòmic i Social, i dins del pla estratègic de la comarca, com a un dels projectes tractors pel desenvolupament socio-econòmic de la comarca, i per la millora i competitivitat de les pròpies empreses del sector.
En la reunió d’avui han assistit 9 de les 12 empreses participants en la iniciativa, així com representants del CIT – UPC de Terrassa (Centre d’innovació i Tecnologia de la Universitat Politècnica de Catalunya ), del Consell Comarcal i de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà.
De la mà del director del CIT – UPC el Sr. Feliu Marsal, i després de fer una breu explicació de la tasca i missió del Centre, ha exposat la metodologia de treball i el full de ruta que es seguirà per tal de donar impuls al desenvolupament del clúster tèxtil-sanitari i aconseguir els resultats esperats.
Aquest full de ruta estableix una primera fase d’aquest projecte, consistent en:
-Anàlisi dels clústers de teixits tècnics europeus, recopilació d’informació i anàlisi del que existeix i s’està generant en aquest àmbit.
-Anàlisi de les infraestructures de les empreses tèxtils participants en el projecte i de les seves potencialitats.
– Anàlisi dels productes a fabricar, ja sigui a través de potenciar i/o millorar productes actuals com desenvolupar nous productes amb aplicació medico-sanitari.
– Fabricació de prototips i validació tècnica-econòmica dels nous productes.
Tot aquest treball finançat a partir dels recursos aportats per part de l’administració a través dels convenis que el Consell Comarcal ha signat tant amb la “Escola de Organización Industrial (EOI)” com amb la Diputació de Barcelona, tal i com s’ha comentat en la reunió d’avui, defuig de ser un estudi teòric, cercant des d’inici la cooperació amb les empreses i els resultats palpables, a través del desenvolupament de nous productes amb valor afegit pel sector tèxtil en l’àmbit medico-sanitari.