Un any més l’Ajuntament de Berga amb el suport de l’Oficina d’Inclusió Social del Consell Comarcal del Berguedà i la col·laboració de les entitats socials i de cooperació del territori programen activitats socials que començaran a finals de març i s’allargaran durant tot el mes d’abril. Enguany el projecte arriba a la seva setena edició i ho fa amb novetats com el canvi de nom, que passa de ser ‘+ Solidaritat’ a ‘Primavera Social’. Es tracta d’un canvi consensuat amb tots els agents implicats, que han convingut en posar de relleu el concepte de ‘social’ ja que les entitats que participen en el projecte se senten més representades sota aquest paraigua tot i que moltes d’elles treballen igualment de forma implícita valors com el de la solidaritat, la cooperació i l’ajuda mútua.
Un dels projectes que sí que es manté i que arriba a la tercera edició dins les activitats programades és ‘l’Emmirallem-nos’, que aquest any se centra en la Sobirania alimentària amb l’objectiu de promoure el coneixement d’aquest paradigma, que es defineix com “el dret dels pobles a l’accés a aliments nutritius i culturalment adequats, accessibles, produïts de forma sostenible i ecològica, i el seu dret a decidir el seu propi sistema alimentari i productiu”, així com també com sota aquest concepte es pot donar resposta al dret a l’alimentació en l’actual context d’emergència social. En aquesta línia, el dimecres 6 d’abril a les 7 del vespre es farà una xerrada a la Sala Casino de Berga sota el títol ‘Sobirania alimentària i dret a l’alimentació en l’actual context d’emergència social’, a càrrec de Guillem Tendero, membre de l’Aliança per la Sobirania Alimentària de Catalunya i coautor del llibre ‘Ja volem el pa sencer’; i de Clara Griera, de la cooperativa l’Olivera i membre de l’Associació Terra Franca, que explicaran en profunditat què és la sobirania alimentària i com aquesta reivindicació pot donar resposta a l’actual emergència alimentària sota uns principis de sostenibilitat, equitat i justícia social i ecològica.
En la mateixa línia, el dimecres 13 d’abril a les 7 del vespre la Sala Casino acollirà una ‘Taula de bones pràctiques en sobirania alimentària’, que comptarà amb una representació d’algunes de les iniciatives del territori català: ‘Espigoladors’, empresa social que lluita contra el malbaratament alimentari; ‘Sambucus’, cooperativa “de la terra a la taula creant oportunitats”; ‘L’Ortiga’, cooperativa d’horts ecològics i de proximitat a Collserola; i ‘Horts Socials’, autoabastiment de famílies en risc d’exclusió social de Montblanc.
Paral·lelament, la ‘Primavera social’ comptarà amb la setena edició de la Fira d’entitats socials i de cooperació, que es farà el dissabte 9 d’abril al passeig de la Indústria de les 10 del matí a 2/4 de 2 del migdia i en la qual cada entitat – de moment ja han confirmat la seva assistència un total de 22 entitats de Berga i del Berguedà – tindrà un estand on explicarà els seus projectes i la ciutadania podrà fer-hi les consultes que cregui oportunes i gaudir de les diferents activitats que ofereixin. A més a més, la Fira també comptarà amb dues actuacions musicals, una pensada per als més menuts amb el grup ‘Mimulus’, format per mestres que ofereixen cançons i danses en les que els sexismes desapareixen i adopten un caire educatiu, festiu i de gresca; i una segona actuació musical que clourà la Fira i transportarà els i les assistents a Costa d’Ivori.
A banda de la Fira, les entitats també han programat un seguit d’activitats en el marc dels actes de la ‘Primavera social’, que es poden consultar als programes a part.