Sota el lema “Volem centres educatius lliures d’assetjament” el dimarts es va celebrar, a Berga, una trobada amb tots els delegats i subdelegats dels centres d’educació secundària del Berguedà. Hi van participar 150 alumnes dels 7 centres del Berguedà. Concretament, van estar els delegats i subdelegats de 1r d’ESO a 2n de BAT.
La jornada es va iniciar amb la presentació i la benvinguda a càrrec de Llorenç Altozano, Conseller Comarcal d’Educació. A continuació, amb un taller a càrrec del Grup Colònies a Borredà, els participants van treballar les funcions, drets i deures dels delegats i delegades. Per treballar-ho es va fer una activitat per grups, on hi havia barreja d’alumnes dels diferents centres i cursos, on van preparar diversos casos que es poden trobar a l’aula, com els resoldrien i, després els van representar davant dels altres. En cada cas es parlava amb la resta dels alumnes, si s’hi havien trobat, si ho haurien resolt d’aquella manera, etc. Seguidament es van treballar dinàmicament, les directrius generals existents i que estan regulades pel Decret 221/2000, de 26 de juny, sobre les funcions, drets i deures dels alumnes dels centres docents de nivell no universitari. Els alumnes hi van participar activament i amb una bona valoració.
A la segona part de la sessió, l’Associació Candela va conduir un taller mitjançant una xerrada participativa de sensibilització sobre el tema de l’assetjament escolar. Es van
aportar nocions bàsiques per a la prevenció de l’assetjament escolar, i els delegats i delegades van adquirir algunes idees i coneixements sobre l’assetjament escolar per poder reflexionar sobre les maneres de prevenir aquest tipus de situacions al seu centre. La principal dinàmica de la sessió va consistir en llegir diferents frases o afirmacions sobre l’assetjament escolar i cada persona aixecava la cartolina que creia que reflectia la seva opinió (Verd: Estic d’acord. Vermell: Estic en desacord. Les dues: Tinc dubtes o no sé on posicionar-me). A partir d’aquí es va obrir un torn de paraula perquè els alumnes poguéssim argumentar la seva resposta. També es va passar un vídeo sobre el ciberassetjament i un altre sobre les tutories entre iguals que també va generar debat entre els alumnes. La participació dels alumnes en l’activitat va ser molt positiva, sobretot, pel que fa a les seves intervencions donant la seva opinió i argumentant els diversos temes tractats a la trobada.
La trobada de delegats i delegades és una acció que ha volgut recuperar la Taula d’educació del Berguedà en Xarxa. Aquesta activitat s’havia portat a terme anys enrere i es va valorar que tornar-la a organitzar podia ser una bona forma de treballar temes preventius i de sensibilització amb l’alumnat de la comarca. L’activitat va ser organitzada per les àrees d’educació, inclusió social i joventut del Consell Comarcal del Berguedà, amb el suport de la Diputació de Barcelona.