El Consell Comarcal i l’institut Guillem de Berguedà de Berga impulsen un programa que acosta les noves tecnologies i el món digital a persones grans del Berguedà a través de converses setmanals individuals amb joves estudiants de la comarca, concretament dels alumnes del segon curs del cicle formatiu de grau mitjà d’Atenció a les Persones en Situació de Dependència i els del primer curs del cicle superior d’Integració Social d’aquest centre berguedà.
El projecte va tenir una fase prèvia per dur a terme la formació de l’alumnat sobre com acompanyar les persones grans. L’inici del programa ha tingut lloc aquest dilluns al Casal Cívic de Berga. Ha consistit en una sessió on s’han conegut les persones grans i els estudiants, s’han formalitzat les parelles i s’han concretat les pròximes trobades. En els pròxims dos mesos es faran sis sessions en les quals participaran 19 parelles. Es promourà el contacte entre persones de diferents edats i entorns. Cadascú aportarà els seus coneixements i experiències.
L’eix central de l’activitat són les converses, un recurs comunicatiu per generar espais d’intercanvi, d’escolta activa i d’acompanyament entre les persones grans i els joves. Aquestes converses es realitzen setmanalment i en format presencial.
Els participants del programa són persones grans que viuen al seu domicili o en centres residencials i que han estat proposades des dels serveis socials municipals, casals de gent gran o cívics i de residències. La descoberta de nous entorns com les eines digitals és una excusa perfecta per trencar l’aïllament en què viuen aquestes persones de la mà dels estudiants i del vincle que es formarà en les sessions. Alhora les persones grans poden transmetre els seus coneixements als joves creant així un espai d’aprenentatge intergeneracional.
L’activitat també vol transformar la mirada dels joves cap a les persones grans i que es doni valor i reconeixement a tot allò que poden aportar.
Aquest programa té per objectiu minimitzar l’aïllament de les persones grans, potenciar un espai de cura i de benestar mental (cognitiu i emocional) i detectar les necessitats digitals de les persones grans, facilitar-los el coneixement de les noves tecnologies com una eina d’accés als serveis bàsics i dinamitzar un espai intergeneracional al Berguedà.
Aquest projecte és fruit d’un treball previ, la diagnosi comarcal d’envelliment actiu. És un document que recull les necessitats de la gent gran de la comarca. I també del projecte Finestra Oberta que s’ha realitzat a la comarca en els dos cursos anteriors.
“Parelles de conversa- Projecte Món Digital” té un cost d’uns 2.000 euros, finançats per la Generalitat a través del programa d’envelliment Quilòmetre Zero i que es fa gràcies als fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència que regula els fons Next Generation. El Consell Comarcal ha encarregat la coordinació del projecte a Anna Armengou, una professional amb una llarga trajectòria social i impulsora d’iniciatives com Finestra Oberta i altres projectes similars. Es treballa en equip amb les tècniques del Consell Comarcal i el professorat de l’institut Guillem de Berguedà.